Kaksi henkilöä katsoo Helene Schjerfbeckin muotokuvaa.
kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Hitaan katsomisen kierros

Koe kolme pysähtymisen ja pohtimisen hengähdystä museossamme. Taiteella on aina aikaa sinulle.

Kolme kerrosta taidetta

Ateneum-rakennus valmistui vuonna 1887 kuvataiteen ja taideteollisuuden taloksi. Aikanaan talossa on voinut opiskella näitä aloja sekä tutustua taidekokoelmiin ja näyttelyihin. Nykyään Ateneum on yksi Kansallisgallerian kolmesta taidemuseosta. Täällä voit nähdä Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn sekä ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä.

Pieni lapsi kiipeää pääportaikkoa ylös.

3. kerros: inspiroidu!

Nouse museon leveää portaikkoa pitkin tai hissillä kolmanteen kerrokseen. Matkalla voit silmäillä portaiden kivikautisia fossiileja ja koristeellista arkkitehtuuria. Kolmannen kerroksen näyttely kattaa koko kerroksen.

Lähde rauhassa tutustumaan näyttelyyn. Kun näet teoksen, joka inspiroi sinua, jää sen ääreen pidemmäksi aikaa. Mieti, mikä pysähdytti? Mikä sai sinut kiinnostumaan: hymyilemään, hermostumaan tai hengittämään kiivaammin? Jos olet liikkeellä toisten kanssa, jakakaa ajatuksianne. Ehkä valitsitte saman teoksen?

Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttely Ateneumin taidemuseossa. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

2. kerros: uusi oma klassikkoni?

Mene museon pääsaliin eli isoimpaan näyttelysaliin, joka sijaitsee ihan museon keskellä (sali 13). Täältä löydät monelle kävijälle rakkaat niin sanotun taiteen kultakauden teokset, eli teoksia 1800-luvun lopusta ja 1900-luvun alusta.

Silmäile koko salin taideteokset. Näetkö jotain entuudestaan tuttua? Entä jotain aivan uutta?

Entä, jos menisitkin ihan uuden teoksen ääreen? Anna teokselle aikaa ja katso sitä pitkään. Kiinnitä huomiosi erikseen väreihin, siveltimenjälkeen ja pieniin yksityiskohtiin. Mitä teos haluaa sinulle kertoa?

Myös toisessa kerroksessa on katsottavaa koko kerroksen verran.

Suomen taiteen tarina. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

1. kerros: Modernia kohti

Ensimmäisen kerroksen kolmen näyttelysalin taide kertoo 1950–1970-luvuista, jolloin moni museossamme kävijä oli lapsi tai nuori aikuinen.

Löydätkö saleista teoksen, joka:
• hämmästyttää
• huvittaa
• on musikaalinen
• saa sinut hyrisemään tyytyväisyyttä
• tuo mieleen jonkun itsellesi tutun maiseman tai paikan?