Helene Schjerfbeckin Omakuva 1912 on Ateneumin vuoden suurhankinta

Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on hankkinut kokoelmaansa taidemaalari Helene Schjerfbeckin Omakuvan vuodelta 1912. Schjerfbeck maalasi voimakkaan omakuvansa samana vuonna, jolloin hän täytti 50 vuotta. Teos hankittiin Ateneumiin Suomen Kulttuurirahastoon kuuluvan Yrjö ja Nanny Kauniston rahaston varoilla. Teos on nyt esillä maaliskuussa avautuneessa Suomen taiteen tarina -näyttelyssä.

Ateneumin taidemuseolla on maailman kattavin Helene Schjerfbeckin (1862-1946) teosten kokoelma. Varhaisimmat teokset ovat Schjerfbeckin nuoruuden vuosilta. Viimeisimmät puolestaan edustavat vanhenevan taiteilijan pelkäämätöntä otetta maalaamiseen. Lisäksi museossa on laaja kokoelma Schjerfbeckin luonnoskirjoja, joiden perusteella voidaan jäljittää teosten syntyvaiheita.

”Omakuva vuodelta 1912 haastaa pohtimaan suuria, olemassaoloon ja minuuteen liittyviä kysymyksiä. Ilmaisu on vahvaa ja värinkäyttö on Schjerfbeckin mittakaavassa miltei rohkeaa. Maalaus myös vahvistaa kokoelmassa entuudestaan olevaa omakuvien sarjaa erinomaisella tavalla”, sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Petterssonin mukaan on tärkeää, että Ateneumin kokoelmaa voidaan täydentää kansallisesti merkittävillä huipputeoksilla. Viime vuonna tällaisia hankintoja olivat muun muassa Hugo Simbergin Iltaa kohti (1913) ja Robert Wilhelm Ekmanin Pentti Lyytinen lukee runojaan savolaisessa pirtissä (1848).

Kokoelman kartuttamisen kannalta on olennaista, että museolla on käytössään vuotuisen hankintamäärärahan lisäksi myös muita välineitä.

”Kokoelman kannalta merkittävät teokset tulevat usein vastaan nopealla aikataululla ja museolla täytyy olla mahdollisuus reagoida. Kauniston rahasto on loistava esimerkki siitä, mitä lahjoitusvarojen korkotuotoilla voidaan saada aikaiseksi”, Pettersson sanoo.

Omakuva (1912) täydentää niin ikään Kauniston Schjerfbeck-kokoelmaa, johon kuuluu kaikkiaan 35 teosta. Helsinkiläinen lääkäripariskunta Yrjö ja Nanny Kaunisto keräsi yhteisen elämänsä aikana poikkeuksellisen merkittävän taidekokoelman. Keväällä 2004 kokoelman kaikki 78 teosta liitettiin Ateneumin taidemuseon kokoelmaan Nanny Kauniston osoittamana lahjoituksena. Kauniston lahjoituskokoelmaan kuuluvista Helene Schjerfbeckin teoksista voidaan erikseen mainita esimerkiksi maalaukset Sirkustyttö (1916), Laulajatar, musta (1916-17), Kalifornialainen I (1919), Vihreät omenat ja samppanjalasi (1934) sekä Omakuva, en face I (1945).

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta