Helene Schjerfbeck-utställning på Royal Academy i London år 2019

Royal Academy of Arts i London ställer ut verk av Helene Schjerfbeck (1862–1946) nästa år. Utställningen ordnas 20.7–27.10.2019 i samarbete med Konstmuseet Ateneum och kuratorer är Jeremy Lewison, som är tidigare samlingsdirektör på Tate, Ateneums intendent Anna-Maria von Bonsdorff och Royal Academys kurator Sarah Lea.

Helene Schjerfbeck är en av Finlands mest kända konstnärer. Under en lång och produktiv karriär övergick hon från den realistiska stil som var typisk för Parissalongens målare till ett mer modernt grepp. Utställningen på Royal Academy är den första täckande översikten av hennes produktion som visas i Storbritannien. Utställningen presenterar en konstnär vars stil utvecklades från det traditionella till ett nästan abstrakt, expressivt bildspråk som understryker målandets materia.

Mer än 60 verk av Schjerfbeck ingår i utställningen som kommer att hängas i Royal Academys nybygge, Gabrielle Jungels-Winkler Galleries, som öppnades i maj 2018. Bland de verk som visas finns porträtt, stilleben, landskap och självporträtt. I synnerhet i självporträtten kan man se Schjerfbecks utveckling mot modernismen. Royal Academy visar centrala verk av Helene Schjerfbeck, bland annat Konvalescenten (1888), som hon målade under ett besök i St. Ives i Cornwall.

”Royal Academy of Arts gläder sig åt att kunna presentera en konstnär som är ny i Storbritannien men som i Finland är väldigt känd och uppskattad. Helene Schjerfbeck och hennes konst förtjänar synlighet såväl i Storbritannien som i större kretsar,” säger Tim Marlow, konstnärlig ledare för Royal Academy.

”För oss har det varit glädjande att se att Helene Schjerfbecks verk väcker allt större intresse även utanför Finland. Royal Academy är en ypperlig samarbetspartner för oss att presentera Schjerfbeck för en ny och större publik,” konstaterar Konstmuseet Ateneums intendent Anna-Maria von Bonsdorff.

I höst kommer sammanlagt 14 verk av Helene Schjerfbeck att visas på Konstmuseet Ateneums utställning Urbana möten – finsk konst från 1900-talet, som visas 19.10.2018–20.1.2019. Den omfångsrika utställningen tar en titt på flyttningsrörelser och urbanisering i Finland under 1900-talets första årtionden, med fokus på människors liv och vardag. Övriga konstnärer vars verk ingår i utställningen är bl.a. Reino Harsti, Aarre Heinonen, Helmi Kuusi, Åke Mattas och Elga Sesemann.

Bild:
Helene Schjerfbeck: Konvalescenten (1888). Finlands Nationalgalleri/Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri/Yehia Eweis.