František Kupkas internationella storutställning på Ateneum i februari

På konstmuseet Ateneum visas 22.2–19.5.2019 en utställning av den tjeckiske abstrakta konstens pionjär, František Kupka (1871–1957). Kupkas konst har beskrivits som ”modern färgpoesi”. På den internationella storutställningen får vi se Kupkas mest betydelsefulla verk bl.a. från Centre Pompidou, Guggenheimmuseet i New York och från Prags Nationalgalleri.

Utställningen ger en inblick i den västerländska konstens historia

Utställningen täcker konstnärens hela karriär från 1890-talet ända fram till 1950-talet. En retrospektiv utställning över Kupkas långa Pariskarriär ger också besökaren en insikt i den västerländska konstens historia: förändringarnas olika faser från traditionella porträtt mot ett abstrakt uttryck. Samtida med Kupka var Wassily Kandinsky, Hilma af Klint, Piet Mondrian och Kazimir Malevitj, som vid samma tid skapade icke-föreställande konst på olika håll i Europa. Av dessa var Kupka den första som presenterade abstrakta verk offentligt på utställningar i Paris 1912.

František Kupkas intresse för världen, vetenskapen och människans evolution var outsinligt. Liksom svenskan Hilma af Klint samtalade han med andevärlden. I sin ungdom verkade konstnären också som medium för att finansiera sina konststudier. I motsats till andra bohemer vars liv kantades av våndor och rusmedel, förde Kupka ett hälsosamt leverne och blev 85 år gammal.

I Kupkas verk återkommer kosmiska vyer och livets organismer

I sina starka och nästa psykedeliska verk utgick František Kupka från Newtons färglära och musikens teori: i målningarna kan man ana rytm och rörelse. I Kupkas verk från olika decennier återkommer färggranna, kosmiska vyer och livets organismer. Ibland fascinerades konstnären av maskiner och mekanik, däremellan återigen av jazzmusikens rytmer. I tre av Ateneums salar visas verken faktiskt till tonerna av jazz och klassisk musik.

Kupka var verksam i sju decennier, och i hans mångsidiga produktion finns också symbolistiska verk, illustrationer för anarkistiska tidskrifter, kosmiska färgkompositioner, fartfylld futurism och maskinromantik. På 1930–1950-talet blev målningarna alltmera renodlat matematiskt exakta, rumsliga färgkompositioner.

En så här omfattande retrospektiv utställning av Kupkas konst har inte visats förut i Finland. I samband med utställningen utkommer en publikation på finska, svenska och engelska. Innan utställningen kommer till Ateneum visas den i Grand Palais i Paris och i Prags Nationalgalleri. Utställningen är producerad i samarbete med Réunion de Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais och Prags Nationalgalleri.

Se mer konstverksbilder på utställningens sida

Bild: František Kupka: Självporträtt (1910). Nationalgalleriet i Prag. © ADAGP, Paris.