Carl Larsson

  • 10.2.–29.4.2012
Liput: museolipulla
Carl Larsson -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Carl Larsson -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Rakastetun ruotsalaistaiteilijan päämääränä oli maalata itsensä yleisön sydämiin. Carl Larssonin (1853-1919) taide ja hänen ateljeekotinsa Taalainmaalla Sundbornissa ovatkin vaikuttaneet suuresti ruotsalaisten ja muiden eurooppalaisten käsityksiin siitä, mitä parempi arki on. Larssonin kuvamaailma – jonka syntyyn liittyy oleellisesti myös hänen vaimonsa Karinin panos – on ollut sukupolvien ajan kepeän ja valoisan kodinsisustuksen ihanteena.

Ateneumin näyttely keskittyy kuvaamaan kotiaiheita, mutta mukana on runsaasti myös Larssonin nuoruudentöitä, Ranskan Gréz-sur-Loingissa maalattuja suurikokoisia akvarelleja, joilla hän teki taiteellisen läpimurtonsa. Ateneumin toisen kerroksen täyttävässä näyttelyssä on kaikkiaan mukana yli sata maalausta. Näyttely esittelee Carl ja Karin Larssonin myös mm. huonekalujen ja taidekäsitöiden suunnittelijoina.

Larssonin johtotähtenä oli valoisuus, kepeys ja iloisuus, vaikka hänen lapsuutensa oli synkkä ja luonteensa välillä masennukseen taipuvainen. Hän ikään kuin rakensi onnensa, ja näyttely houkuttaakin ajattelemaan sitä, millaisia eväitä itse kukin hyvään elämäänsä tarvitsee. Nykykatsojaa  ja Larssonin elämää yhdistäviä tekijöitä ovat esimerkiksi koti, perhe, yhteisöllisyys, lapset, puutarhanhoito ja sisustaminen.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Turun taidemuseon kanssa ja siihen kuuluva julkaisu on ilmestynyt syyskuussa 2011. Carl Larsson – Hyvän elämän jäljillä -näyttelyn kuraattori on Ateneumin amanuenssi Timo Huusko, ja sen näyttelyarkkitehtuurista vastaa Minna Santakari.

Kuraattorin puheenvuoro lauantaina 11.2. klo 12 ja lauantaina 21.4. klo 12

Carl Larssonin kepeät ja valoisat idyllisen kotielämän kuvaukset ovat tuttuja myös suomalaisille. Oliko taiteilija itse hyvän elämän jäljillä? Carl Larsson näyttelyn kuraattori Timo Huusko kertoo näyttelyn teoksista ja taiteilijasta niiden takana. Sisäänpääsy museolipun hinnalla.

Alexander Reichstein: Kotona

Kotona-tilateoksessa voi astua sisään Carl Larssonin kotiin Sundbornissa. Pienet akvarellit ovat kasvaneet huoneen kokoisiksi. Ikkunoista ja ovista voi kurkistaa ja siirtyä Larssonin maailmaan sata vuotta sitten. Tilateoksen on luonut Alexander Reichstein (s. 1957, Moskova), joka on lastenkulttuuriin erikoistunut kuvataiteilija. Reichstein on asunut ja toiminut Suomessa yli 20 vuotta. Hän yllättää katsojan kookkailla tilataideteoksilla ja on kuvannut taidettaan sanoen: ”Teos ei ole valmis, ennen kuin sillä on käyttäjä”.
Viikonloppuisin klo 12-15 Kotona-tilateoksessa oppaina ovat opettajankoulutuslaitoksen opiskelijat Helsingin yliopistosta. Heidän kanssaan voit mm. valmistaa hyrriä, istuttaa kangaskukkasia, oppia vanhoja leikkejä, kuunnella satuja, askarrella ja piirtää. Sisällöt vaihtelevat ohjaajien mukaan.

Elina Brotherus, Riikka Toivanen ja Maiju Tokola: Perhe kuvassa

Valokuvaaja Elina Brotherus ja psykologit Riikka Toivanen ja Maiju Tokola ovat koonneet Carl Larssonin näyttelyn yhteyteen pienen rinnakkaisnäyttelyn Perhe kuvassa. Kaksi äitiä ja kaksi tytärtä; yksinäinen nainen; yksinhuoltaja; isä, äiti ja kaksi lasta… Minkälainen on suomalainen perhe tänä päivänä? Yhdeksän perheen otos on pieni mutta monimuotoinen kuva suomalaisesta arkipäivästä. Perheet ovat haastatteluissa avanneet elämäänsä; ajatuksia, arkea, juhlaa, tunteita ja tapoja. Haastatteluista ja valokuvista koottu näyttely tarjoaa museokävijälle mahdollisuuden piipahtaa nykyperheiden arjessa Carl Larssonin tarjoileman viime vuosisadan vaihteen idyllin keskellä.

Perhe kuvassa -näyttelyn työryhmä äänessä lauantaina 11.2. klo 14 ja lauantaina 21.4. klo 14

Keskustelussa mukana Elina Brotherus, Maiju Tokola ja Riikka Toivanen.
Sisäänpääsy museolipun hinnalla.

Ääniopas ja opastukset

Tutustu Carl Larssonin taiteeseen ja elämään äänioppaan ja kolmentoista avainteoksen avulla. Museossa äänioppaita voi vuokrata pohjakerroksesta hintaan 3€. Samoilla kuulokkeilla voi kuunnella myös Ateneumin kokoelmakerroksen äänioppaita.

Näyttelyyn järjestetään säännöllisesti  pääsymaksun hintaan sisältyviä yleisöopastuksia. Yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille. Ryhmät voivat tilata oman opastuksen tai johdannon Ateneumin opasvarauksesta. Lisätietoja Opastukset-sivulta.

Tapahtumat ja työpajat

Satutunteja lapsille lauantaisin, Nolot vanhemmat -kabaree, Pumpulirumpu-vauvateatteri, Taidetta meille! -tapahtumapäivä…
Näyttelyyn liittyvään monipuoliseen ohjelmistoon voit tutustua Tapahtumat-sivulla.

Haluatko tutustua Carl Larssonin taiteeseen tekemällä itse kuvia? Ateneumin työpajassa järjestetään mm. akvarellikurssi ja työpajoja kaikenikäisille. Ohjatun työpajakurssin voi myös varata omalle ryhmälle. Siirry Ateneumin työpajat -sivulle.

Näyttelyn pääyhteistyökumppani oli Ikea.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.