Kouluille / rus

Nuoria Ateneumissa 2015

Alle 18-vuotiaat pääsevät Ateneumiin veloituksetta

Hyvä opettaja

Tältä sivulta löydät tärkeää tietoa Ateneumin taidemuseon palveluista kouluille ja päiväkodeille. Kaikkien museoon ryhmiään tuovien opettajien on hyvä lukea myös ohjeet museokäyntiä varten. Lisätietoja opastuksista, työpajoista ja muusta museon toiminnasta saat myös Ateneumin neuvonnasta, puh. 0294 500 401, sähköposti ainfo@ateneum.fi.

Huom! Peruskoulujen ja lukioiden sekä taidealan opettajille on tarjolla vuosikortti (18 €), jolla pääsee rajoituksetta tutustumaan Suomen Kansallisgallerian kolmen museon, Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon tarjontaan. Kortti on voimassa vuoden ostopäivästä. Esitä OAJ:n; KOL:n tai muu vastaava opettajakortti kassalla. Oppilasryhmän kanssa luokan opettaja voi tutustua maksutta sekä museon kokoelmiin että erikoisnäyttelyihin.

Työpaja

Ateneumin pajassa järjestetään työpajakursseja kaikenikäisille koululaisille. Työpajan omilta sivuilta löydät tarkemmat tiedot kurssitarjonnasta. Työpajalla käynti on kouluille ja päiväkodeille pääsääntöisesti maksutonta. Opettajat ja päivähoidon hoito- ja kasvatushenkilöstö voivat ilmoittaa ryhmänsä Ateneumin työpajaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella kahdesti vuodessa, 16.–31.1. ja 16.–31.8. Valinnat tehdään arpomalla.

Opastukset

Oppilasryhmät voivat tutustua Ateneumin taidemuseon kokoelmiin oppaan johdolla. Opastus tulee aina varata etukäteen. Tarkat tiedot koululaisopastuksista löytyvät opastusten omalta sivulta.

Henri Cartier-Bresson kouluaineisto

Tämä aineisto on tehty sinulle, joka tulet ryhmäsi kanssa Ateneumiin Henri Cartier-Bressonin näyttelyyn. Aineistossa on taustatietoa, 18 vinkki-tehtävää sekä 5 muuta tehtävää. Olemme ottaneet erityiseksi kohderyhmäksi perusopetuksen 6-luokkalaiset, mutta tätä aineistoa voi käyttää soveltaen myös muun ikäisten koululaisten ja myös aikuisryhmien kanssa.

Lataa suomenkielinen aineisto tästä linkistä (PDF, 594kt)
Ladda ner materialet på svenska (PDF, 598kt)
Download the package in English (PDF, 580kt)

Maamme Taulut

Ateneumin ja Helsingin Sanomien yhteistyössä tuottama ilmoitussarja suomalaisen taiteen ikoneista on ladattavissa opetuskäyttöön täältä tai Helsingin sanomien opettajille suunnatuilta sivuilta.

Kalevala-taidetta kouluille

Kalevalan luokkakuva – Kalevala-taidetta kouluille on koulujen käyttöön suunniteltu sivusto, joka keskittyy erityisesti Ateneumin kokoelmissa olevaan Kalevala-aiheiseen taiteeseen. Sivusto toimii myös itsenäisenä oppimisympäristönä. Sen noin 60 taideteoksesta on laadittu tehtävä tai tehtäviä oppilaiden käyttöön. Ne soveltuvat erityisesti äidinkielen, kirjallisuuden ja kuvataiteen opetukseen. Sivusto on tuotettu yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

Tehtäväehdotus

Voit ladata tästä Profiili-nimisen tehtäväehdotuksen (pdf-tiedosto, 3 sivua) Ateneumissa opastuksella saatujen virikkeiden jatkotyöstämistä varten. Profiili on suunnattu erityisesti perusopetuksen kolmansille luokille.

Minä, Mika Waltari ja kuvataide

Ateneumin Mika Waltari ja taiteilijaystävät -näyttelyn yhteydessä tuotettiin etenkin yläasteen, lukion ja ammatillisten oppilaitosten äidinkielen ja kuvataiteen opetukseen soveltuvaa aineistoa. Mukana on myös ala-asteen oppilaille suunnattu tehtäväosuus. Minä, Mika Waltari ja kuvataide -opetuskokonaisuus on pdf-muotoinen.