Ateneum producerar 13 kortfilmer av den finländska konstens klassiker

Konstmuseet Ateneum släpper de första kortfilmerna som presenterar nyckelverk från samlingsutställningen Historier inom finsk konst. Filmseriens första delar presenterar kända klassiker. Två av dem, Helene Schjerfbecks Konvalescenten (1888) och Eero Järnefelts Sved/Trälar under penningen (1893), turnerar för närvarande i Finland i enlighet med projektet Klassiker på turné 2017. Seriens samtliga 13 filmer blir färdiga under 2017 och produceras på både finska och svenska. Senare ska filmerna också få versioner på engelska.

Filmerna presenterar de kända klassikerna i ett nytt ljus. Kameran plockar detaljer från konstverkens yta som ögat annars inte skulle se. Också i bekanta verk kan man upptäcka nya sidor: penseldrag, effektfärger och överraskande detaljer. Jonna Järnefelt är filmernas berättare.

Förutom Konvalescenten och Sved kommer vi att få se bland annat den romantiska folklivsskildrarens klassiker, Robert Wilhelm Ekmans Pentti Lyytinen reciterar dikter i en stuga i Savolax (1848), Erik Johan Löfgrens ikoniska historiemålning Erik XIV och Karin Månsdotter (1864), Ferdinand von Wrights Stridande tjädertuppar (1886), Ellen Thesleffs känsliga Självporträtt (1894–1895), Akseli Gallen-Kallelas Lemminkäinens moder (1897) och Hugo Simbergs Mot kväll (1913).

”Ett av våra mål har varit att göra en uttrycksfull filmserie. Till serien har vi valt exempel från den finländska konstens klassiker såväl inom landskapsmåleri, folklivsskildringar, historiemåleri och Kalevala, men också verk som representerar de konstströmningar som blev aktuella kring sekelskiftet 1900. Vi vill försäkra oss om att verken kan nå sin publik på så många kanaler som möjligt. Filmen är en av metoderna”, säger museichef Susanna Pettersson som också svarar för filmernas produktion och valet av konstverk.

Filmerna har regisserats av Terhi Amberla, för fotot svarar Finlands Nationalgalleris fotograf Hannu Pakarinen och för manus Ateneums specialforskare Anja Olavinen. Den visuella planeringen gjordes av Amberla och Pakarinen. Amberla, Pakarinen och Pettersson har tidigare gjort tre dokumentärfilmer om konstsamlandets historia i Finland tillsammans. Av dem belönades Intohimona taide. Paul ja Fanny Sinebrychoff keräilijöinä (YLE/FST 2003) år 2004 med priset Festival International du Film sur l’Art i Montréal för kreativitet samt med Yles hedersomnämnande Koura.

”Varje film är en egen konstnärlig upplevelsehelhet som har sin egen rytm, stämning och ljudvärld samt ett eget visuella grepp. Vi använder med avsikt långa bilder eftersom konstverk kräver att man ser på dem en längre stund och bearbetar det man ser. Jag försöker åstadkomma samma upplevelse av att möta ett konstverk som man får på ett museum, där betraktarna själva kan bestämma hur lång tid de vill ägna åt varje verk”, säger regissör Terhi Amberla.

Filmerna kan ses på plats på Ateneum, på museets webbsidor samt på Ateneums Youtube-konto. Specialvisningar av filmerna kommer också att arrangeras. Filmerna som handlar om Konvalescenten och Sved kommer att turnera med konstverken runtom i Finland med samma tidsschema som utställningen Klassiker på turné 2017.

Filmproduktionen har sponsorerats av Veikkaus och Ateneums vänner r.f.

FILMERNAS ARBETSGRUPP
REGI Terhi Amberla
VISUELLT KONCEPT Terhi Amberla och Hannu Pakarinen
FOTO Hannu Pakarinen
MANUS Anja Olavinen
KLIPP Ville Koivuranta
LJUD Zacharias Kullman
MUSIK Juri Seppä
SIGNATUR OCH EFFEKTER Lasse Kilpiä
FÄRGBESTÄMNING Timo Luomanen
TYPOGRAFI Suvi Wirman
ON-LINE-KLIPP Ari Rusanen
BERÄTTARE Jonna Järnefelt
MUSIKER Riikka Lampinen, cello, Annariina Seppä & Venla Seppä, sång, samt Juri Seppä, piano
FOTOASSISTENT Tanja Becher
PRODUKTIONSKOORDINATOR Mirjam Koskinen
EFTERPRODUKTION Petri Riikonen / Post Control Oy
PRODUCENT Susanna Pettersson, Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum